Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-08@14:09:33 GMT

«عمارت خورشید» میراث ماندگار نادرشاه

تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۲۶۷۶۱۴

«عمارت خورشید» میراث ماندگار نادرشاه

خبرگزاری شبستان:عمارت خورشید یکی از بهترین جاذبه های گردشگری شهرستان کلات استان خراسان رضوی است و در زمره یکی از منحصر به فردترین کاخ های موجود در ایران است که با معماری زیبا و به دستور نادر شاه افشار ساخته شده است.

خبرگزاری شبستان- مشهد؛ کشور عزیزمان سرشار از نقاط و مکانهای زیبا و جذاب است که برای دیدن تمامی جاذبه های گردشگری باید عمری طولانی داشته باشیم، اما در میان همه زیباییهای ایران برخی نقاط شاخص هم وجود دارد که علاوه بر داشتن زیبایی منحصر به فرد، تاریخ، شکوه و عظمت ایران را نشان می دهد، یکی از این مکانهای زیبا، جذاب و تاریخی عمارت یا کاخ خورشید است که یکی از بهترین جاذبه های گردشگری شهرستان کلات استان خراسان رضوی و میراث ماندگار نادرشاه افشار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

کاخ زیبا خورشید در سال ۱۱۵۱ هجری قمری در شهرستان کلات واقع در ۱۵۰ کیلومتری مشهد به دستور نادرشاه افشار یکی از پادشاهان قدرتمند ایران زمین کار ساخت آن آغاز شد، نادرشاه این کاخ را برای اقامت و خرانه ای جهت نگهداری غنائم در کلات ساخت، کلمه کلات به معنی قلعه و برج است که قبل از اسلام تمامی شهرها به شکل کلات می ساختند و در ساخت آنها مسائل حفاظتی و نظام طبقاتی هم گنجانده می شد به طوریکه طبقات اجتماعی در گذشته ۳ طبقه بوده که بعدها به چهار طبقه شامل ارتشداران، موبدان، استریوشان و صنعتگران بوده است.

 

                                      

 

عملیات ساخت عمارت خورشید در سالهای آغازین پادشاهی نادشاه شروع شد که روند اجرایی آن تا آخرین سالهای زندگی نادرشاه که سال ۱۱۶۰ هجری قمری بود ادامه داشت، قسمتی از کاخ خورشید هم اکنون به موزه تبدیل شده و وسایل درون کاخ و غنائم آن زمان به نمایش گذاشته شده است.

 

کاخ خورشید در وسط باغ بسیار بزرگی قرار دارد که شامل سه طبقه و ۱۲ اتاق است، طبقه زیرین مکانی مخوف و تاریک است که گفته اند مکان نگهداری بخشی از خزائن و غنائم نادر یا محلی برای زندانی کردن مغضوبین بوده، طبقه دوم تالاری بزرگ دارد و پیرامون آن را اتاقهایی فرا گرفته و با تزئینات به شیوه بناهای صفوی طلا کاری شده، طبقه سوم هم گنبد استوانه ای بزرگی است که ۶۶ نیم ستون سنگی آن را تشکیل داده است.

 

ارتفاع این کاخ در گذشته ۲۵ متر بوده اما اکنون به علت خرابی طبقه سوم به ۲۰ متر رسیده، طبقه اول ۸ ضلعی است که آن را روی چهار ردیف پلکان به شکل هرم ساخته اند، ورودی های کاخ در اضلاع هشتگانه قرار دارد که به سالن اصلی کاخ منتهی می شود، تا چند دهه پیش در میان این تزئینات تصاویری از شاهزادگان نادری هم وجود داشت.

 

                                     

 

در وسط این بنای ۸ ضلعی برج های استوانه ای مانند در دو طبقه قرار دارد که محل اقامت شاه و خانواده اش بوده، زیبایی این عمارت بیشتر در آرایش نمای بیرونی کنگره دار ساختمان است که در آن معماری هندی- مغولی به چشم می خورد، در وسط این بنا از سطح پشت بام برجی مدور با ترک های شبیه نیم ستون معروف به خیاری احداث شده است.

 

نادرشاه فتوحات بسیاری داشت و گنج های فراوانی را گردآورد و بیشتر آنها را برای مصون ماندن از تاراج اشرار در دل کوه های اطراف کلات و دیگر جاها به ودیعه گذاشت، یکی از بزرگترین میراث های نادرشاه همین امارت خورشید است که به دست معماران هندی اسیر ساخته شده، این کاخ تلفیقی از معماری ایرانی و هندی است چرا که نادرشاه علاوه بر جواهرات هنرمندان بسیاری را هم به ایارن آورد و زبده ترین های آنها به زینت عمارت پرداختند.

 

بر اساس مطالعات باستان شناسی این بنا در ابتدا هم مقبره ای مربوط به عصر ایلخانی بوده که در زمان افشارریه بنای کنونی بر شالوده بنای قدیمی ساخته شده، نمای ظاهری بنا همان ادامه معماری دوران صفوی و نمای درونی آن ادامه معماری دوران تیموری است.

 

                                      

 

از نظام کاشت باغ به جز یک ردیف چنار کهنسال در باغچه غربی باغ که جزء عرصه باغ بوده چیز دیگری بر جای نمانده است و همین ردیف درختان چنار بعدها مبنای درختکاری های بقیه قسمت ها باغ قرار گرفت و ۲۲۰ عدد درخت چنار کاشته شد که فضای کنونی باغ را تشکیل می دهند، منبع آبرسانی اولیه باغ از بین رفته و اب باغ اکنون به سیله موتور پمپ از اب دخیره شده در آب انباری که در زیر پیاده رو انتهای شرقی باغ ایجاده شده تامین می شود.

 

متاسفانه ساخت کاخ خورشید با رسیدن خبر مرگ نادرشاه افشار نیمه تمام گذاشته شد اما امروزه به همت اداره میراث فرهنگی منطقه ترمیم شده و به یکی از قطب های گردشگری منطقه تبدیل گشته است.

پایان پیام/483

منبع: شبستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۶۷۶۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا خواهر و برادر ناتنی ارث می‌برند؟

قوانین ارث تعیین کننده افراد واجد شرایط برای دریافت سهم از اموال فرد فوت شده و میزان سهم هر یک از وراث است؛ در قانون مدنی ایران، سهم هر یک از وراث در قانون به طور دقیق مشخص شده است و با توجه به طبقه وراثی و درجه قرابت آنها با متوفی متفاوت خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، شهرنشینی مستلزم رعایت قوانین و قواعد شهری است و کارشناسان بر این باورند شهرنشینان هنگامی که به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و به مسئولیت‌های خویش در برابر شهر و اجتماع عمل کنند، به «شهروند» ارتقا پیدا می‌کنند.

حقوق شهروندی نیز مجموعه حق‌هایی است که هر کدام از شهروندان از آن برخوردارند و باید توسط دیگر شهروندان و حاکمیت رعایت شود، حقوق شهروندی در ایران نیز مانند بسیاری از کشورها پذیرفته شده است که بارزترین و مهم‌ترین نمود آن قانون اساسی است که در اصول ۳۲، ۳۴، ۳۵، ۳۷، ۳۸ و ۳۹ به آن اشاره شده است.

یکی از موضوعات قابل توجه حقوق شهروندی، موضوع ارث خواهر و برادر ناتنی است؛ طبق قوانینی که برای تقسیم ارث در نظر گرفته شده، تنها کسانی از متوفی (کسی که فوت شده) ارث می‌برند که با او رابطه سببی یا نسبی داشته باشند؛ رابطه نسبی به رابطه خونی مانند ارتباط بین فرد با پدر و مادر یا فرزندان و خویشاوندانش گفته می‌شود؛ در صورتی که فردی با دیگری ازدواج کرده باشد، رابطه بین آن‌ها از نوع سببی است و تقسیم ارث طبق این رابطه بین آن‌ها انجام خواهد شد.

گاهی مواقع ممکن است پدر یا مادر متوفی (کسی که فوت شده) از قبل ازدواج کرده باشند، یا اینکه ازدواج مجدد داشته و از همسر دیگرشان صاحب فرزند شده باشند؛ در این شرایط باید وضعیت ارث خواهر و برادر ناتنی فرد نیز بر اساس انحصار وراثت مشخص شود.

منظور از خواهر و برادر ناتنی، افرادی است که از طریق پدر یا مادر با فرد رابطه نسبی خواهری و برادری دارند؛ طبق ماده ۸۶۷ قانون مدنی، خواهران ناتنی پدری و ناتنی مادری از متوفی (کسی که فوت شده) ارث می‌برند.

بر اساس مواد ۹۱۶ تا ۹۲۷ قانون مدنی، خواهر و برادر ناتنی، در طبقه دوم از طبقات و درجات ارث قرار دارند و در صورتی این افراد می‌توانند از متوفی (کسی که فوت شده) ارث ببرند که فرد دیگری در طبقه اول ارث وجود نداشته باشد؛ یعنی اگر متوفی (کسی که فوت شده) پدر، مادر، فرزند یا نوه (که جزو طبقه اول ارث هستند) داشته باشد، ارث به خواهر و برادر ناتنی نمی‌رسد.

در صورتی که در طبقه ارث چند برادر و خواهر ناتنی پدری وجود داشته باشد، سهم برادران دو برابر خواهر آن‌ها خواهد بود؛ اما در شرایطی که برادر و خواهر ناتنی مادری در طبقات ارث باشند، ارث به صورت مساوی بین آن‌ها تقسیم خواهد شد.

در شرایطی که خواهر و برادر ناتنی پدری و هم خواهر و برادر ناتنی مادری در طبقه ارث حضور داشته باشند، اگر خواهر و برادر ناتنی مادری، یک نفر باشد، یک ششم ارث به او ارث خواهد رسید، بقیه دارایی‌ها برای خواهر و برادر ناتنی پدری متوفی خواهد بود.

در صورتی که خواهر و برادر ناتنی مادری بیش از یک نفر باشند، یک سوم ارث به او ارث خواهد رسید و مابقی ارث برای خواهر و برادر ناتنی پدری خواهد بود؛ اگر در طبقه دوم ارث، پدربزرگ و مادربزرگ و خواهر و برادر متوفی (کسی که فوت شده) حضور داشته باشند، در صورت وجود یک خواهر و برادر ناتنی مادری فقط یک ششم ارث به فرد خواهد رسید؛ در شرایطی که از خویشاوند مادری، یک جد (پدربزرگ) یا جده مادری (مادربزرگ) حضور داشته باشد، یک سوم ارث به وی (یک خواهر و برادر ناتنی مادری) رسیده و بقیه ارث برای سایر وراث خواهد بود.

در شرایطی که خواهر و برادر ناتنی دارای خواهر یا برادر تنی باشند، خواهر و برادر ناتنی پدری ارث نمی‌برد و ارث تنها میان خواهر و برادر تنی و خواهر و برادر ناتنی مادری تقسیم خواهد شد.

کد خبر 750533

دیگر خبرها

  • قابی ماندگار از دیدار اعضای تیم ملی فوتسال ایران با رهبر انقلاب | عکس
  • (تصاویر) باغ و عمارت زیبای فتح آباد
  • دو طبقه‌شدن آزادراه کرج ـ قزوین ‌۶۰ هزار میلیارد ‌می‌خواهد
  • (ویدئو) لحظات نفس‌گیر نجات یک زن از لبه طبقه ۵۴ آسمان‌خراش
  • فروریختن یک ساختمان چند طبقه در آفریقای جنوبی/ ۳ نفر کشته شدند
  • عمارت نوفل لوشاتو میزبان چه نمایش‌هایی است؟/ تاریخ فرهنگ و هنر ایران، مدیون کیمیایی است
  • آغاز «مرگ با طعم نسکافه» در عمارت نوفل‌شاتو
  • آیا خواهر و برادر ناتنی ارث می‌برند؟
  • آیین تجلیل از معلمان بالای ۸۰ سال استان زنجان
  • امباپه عمارت مجلل راموس را در مادرید خرید